Fotók megtekintése

A jövő városa a Toyotától

Zsofi / 2021-03-08
A Toyota bejelentette, hogy a Fuji-hegy lábánál egy 175 hektáros területen létrehozza a jövő városának prototípusát.

A Woven City névre hallgató projekt egy teljesen összekapcsolt ökoszisztéma lesz, melyet hidrogén üzemanyagcella működtet. Az "élő laboratóriumként" elképzelt város lakóit a helyi lakosok és kutatók alkotják majd, akik olyan technológiákat tesztelnek és fejlesztenek, mint az autonómia, a robotika, a személyes mobilitás, az okos otthonok és a mesterséges intelligencia.


“Egy teljes város építése az alapoktól kezdve, még ilyen kicsiben is, egyedülálló lehetőség a jövő technológiáinak fejlesztésére, ideértve a város infrastruktúrájának digitális operációs rendszerét is. Az emberek, az épületek és a járművek mind kapcsolódnak és kommunikálnak egymással. Adatok és szenzorok révén tesztelni tudjuk az összekapcsolt mesterséges intelligenciát, mind a virtuális, mind a fizikai területeken, kiaknázva minden lehetőséget”- nyilatkozta Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke.



A Woven City megtervezéséhez a dán származású Bjarke Ingelst, a Bjarke Ingels Group (BIG) alapítóját és kreatív igazgatóját kérték fel, aki számos nagy volumenű projektben vett már részt, mint például a a New York-i II. Világkereskedelmi Központ, a dán Lego House, vagy épp a Google Mountain View központja.
 
A tervek szerint a város teljes mértékben fenntartható lesz, többnyire fából készült épületekkel, a szén-dioxid kibocsátás minimalizálása érdekében a hagyományos japán faszerkezeteket robotizált gyártási módszerekkel hoznák létre. A háztetőket napelemek borítják, hogy a hidrogén üzemanyagcellák által termelt energia mellett napenergiát termeljenek. A Toyota azt tervezi, hogy az egész várost a szabadban növő, őshonos növényzettel borítja, melyet hidroponikus rendszerrel lát el.


Az épületeket a legfrissebb technológiákkal látják el, például otthoni robotikával a mindennapi élet megkönnyítése érdekében. Az otthonok szenzor alapú mesterséges intelligenciával fogják ellenőrizni a lakók egészségét, gondoskodnak az alapvető szükségletekről és javítják a mindennapi életet.

A városon belül a főútvonalakon csak nulla emissziójú járműveket szabad majd használni. Mind a kisebb parkok, mind a nagy központi park, valamint a társas összejövetelek központi terei is úgy lesznek kialakítva, hogy összehozzák a közösséget. 


A Toyota azt tervezi, hogy Woven Cityt a Toyota Motor Corporation alkalmazottai és családtagjai, nyugdíjas párok, kiskereskedők, vendégkutatók és ipari partnerek népesítik be. A terv szerint 2000 embernek ad majd otthont.

A nagyszabású projektről ITT olvashatsz még.

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.