Fotók megtekintése

Innovatív üvegházak

Zsofi / 2021-06-04
Az üvegházak  átlagosan 6-10-szer nagyobb termést hoznak, mint a szabadföldek. Az üvegházakban a víz 40%-a újrafelhasználható és lehetővé teszik, hogy saját élelmiszert termeljünk, ami segítség lehet az élelmiszerválság kezelésében is. Az üvegházak előnyei számtalanok, ezért az építészek lenyűgöző üvegháztervekkel állnak elő. Ezek az innovatív szerkezetek elősegítik a fenntartható mezőgazdaság és a városi gazdálkodás fejlődését.

RicharDavidArchitekti
A RicharDavidArchitekti építészstúdió egy egyszintes házat épített Chlum városában, a csehországi Hořice kerületben. Ennek a hétköznapi otthonnak azonban van egy rendkívüli tulajdonsága: a tetején egy tető alakú üvegház található! A tetőn lévő üvegház 360 fokos kilátást biztosít az őt körülvevő gyümölcsösre. Mivel az otthon és az üvegház össze van kötve, a lakók belülről közvetlenül beléphetnek az üvegházba, anélkül, hogy kilépnének a házból. Emellett a házból származó maradék hő a melegházban is felmelegszik. Ez a kombinált ház és üvegház valóban egyedülálló.

Tropicalia 
A francia Coldefy & Associates cég által tervezett épület az észak-franciaországi Côte D'opale-on fog állni, és 2024-ben kezdődik az építése. A Coldefy & Associates a Dalkia energiaipari vállalattal működött együtt a 62 millió dolláros ambiciózus projektben. A gigantikus üvegház egy trópusi környezetben fogadja majd látogatóit, amely több mint 215 000 négyzetméteren terül el, és egy hatalmas, 35 méter magas kupolával fedik be. A beltéri szellőztetett hőmérsékletet 26 °C-on tartják majd, hogy a madarak, pillangók, halak, hüllők és egzotikus növények, állat- és növényvilág sokféle igényét kielégítse.

Jellyfish
BargeA Studiomobile és a Pnat előállt a Jellyfish Barge nevű úszó, moduláris üvegházzal, amelyet kifejezetten a tengerparti közösségek számára terveztek, amely segíthet a városi gazdálkodásban, anélkül, hogy talajra, édesvízre és kémiai energiafogyasztásra lenne szükségünk. Az innovatív üvegház napenergiát használ a sós vagy szennyezett víz tisztítására. Az építmény körül 7 napelemes sótalanító egységet telepítettek, amelyek naponta 150 liter tiszta édesvizet képesek előállítani abból a meglévő víztestből, amelyen az üvegház lebeg. Az egyszerű anyagok, a könnyű szerkezet és az alacsony költségű technológia a szegényebb közösségek számára is elérhető lesz.  A modul egy 70 négyzetméteres fa alapra épült, amely 96 újrahasznosított műanyag hordón úszik, és egy üvegházzal rendelkezik, amelyben a növények nőnek.

Egaligilo
Gerardo Broissin építész egy érdekes pavilont tervezett, amely a mexikóvárosi Museo Tamayo kortárs művészeti múzeum gyepén áll. Az építmény úgy néz ki, mintha egy másik dimenzióból lépett volna elő, de üvegházként funkcionál. A pavilon betonpanelekből készült, amelyek úgy állnak össze, mint egy kirakós játék. Az angolul Egaligilo, azaz kiegyenlítő névre keresztelt pavilon puzzle-ihlette paneljei egy acélkereten nyugszanak és buborékszerű gömbök türemkednek ki belőlük. A gömbök között apró rések találhatóak, így az Egaligilo kétrétegű burkolatot kapott. A perforált rétegek lehetővé teszik, hogy az oxigén, a napfény és az eső bejusson a pavilonba és segítse a növények növekedését. Valójában a pavilon saját mikroklímát hoz létre azáltal, hogy megőrzi és fenntartja a benne uralkodó légköri viszonyokat.

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.