Fotók megtekintése

Papilio, a szélenergiával működő utcai lámpa

Zsofi / 2021-06-23
Éghajlati válságon megyünk keresztül és ennek nagy része az energiafogyasztásnak köszönhető. A népesség növekedésével egyre több energiát fogyasztunk, ami a bolygó gyorsabb felmelegedéséhez vezet. A probléma leküzdésére a berlini tervező és diák, Tobias Trübenbacher megalkotta a Papiliot, egy olyan utcai lámpát, amely széllel működik és energiát takarít meg, ezáltal nagymértékben csökkenti a CO2-kibocsátást.

Az általunk felhasznált energia 60%-a fosszilis tüzelőanyagokból származik, emellett a világ lakosságának 83%-a mesterséges világítást használ, ami a fényszennyezés jelentős részét adja. Ez hatással van az állatok vándorlási szokásaira, és az éghajlatra gyakorolt hatás mellett számos más káros hatása is van a biológiai sokféleségre. Ezért a Papiliot úgy tervezték, hogy fényszennyezése minimális legyen.

Az utcai lámpa rovarbarát fényspektrummal rendelkezik, a szükséges áramot pedig szélből termeli. Beépített Savonius szélrotorral rendelkezik, amely számára a szélirány lényegtelen, így bárhol felszerelhető. A szélfogó alakú lámpa csak akkor aktiválódik automatikusan, amikor szükség van rá, és az újratölthető akkumulátorok lehetővé teszik, hogy a nem szeles napokon is működjön. "Mivel az energiatermelés gyakran láthatatlan folyamat, az ehhez hasonló projektek segítenek abban, hogy az áramtermelés érthetővé váljon" - mondja Trübenbacher. A városok egyre szelesebbek lesznek, ahogy egyre magasabbra építjük őket, a Papilio pedig egy fenntartható megoldás, amellyel úgy világíthatjuk meg az utcákat, hogy közben csökkentjük a környezetre gyakorolt hatást.

Tervező: dr: Tobias Trübenbacher

Fenntartható csomagolás, a korallzátonyok védelméért

Az Uni fenntartható csomagolását és innovatív adagolóit Marc Atlan tervező készítette, aki számos luxusmárka megjelenéséért felelős, köztük a Commes des Garçons és a Prada csomagolásaiért. 

Építészet és modern művészet találkozása

Az épület két egymásra helyezett geometrikus térfogatból áll - az alsó háromszög alakú, a felső négyzet alakú. 

New Sources, több mint rönkszék

3D szkennelés, robotika és algoritmusok precíz összhangja alkotja ezt a természetes rönkszéket.