Fotók megtekintése

ANOHA - A berlini Zsidó Múzeum

Zsofi / 2021-10-12
Az ANOHA - A berlini Zsidó Múzeum kiállítása, a remény és a lehetőségek érzését nyújtja a gyermekek fantáziavilágán keresztül. Az ANOHA egy meglévő, egykori virágpiac csarnokában található, szíve egy kör alakú, 7 méter magas, 28 méter átmérőjű fából készült bárka. Az íves bárka kiegészíti a fölötte lévő brutalista beton szerkezet ívelt bordáit.

Az ANOHA-t több mint 150 szoborállatka népesíti be, amelyek mindegyike talált tárgyakból készült, és amelyeket 18 berlini művész alkotott. Ez a megközelítés arra ösztönzi a gyerekeket, hogy fontolják meg az újrahasznosítás és az adaptív újrafelhasználás fontosságát, miközben támogatja az ANOHA alapvető filozófiáját, a kreativitást és a képzeletet. Az intuitív látogatói útvonal mentén elhelyezett interaktív kiállítási tárgyak megtanítják a gyerekeket arra, hogyan oldjanak meg problémákat önállóan és csoportosan, míg az egyedi élőhelyek mintájára kialakított felfedező terek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy megismerjék a különböző állatokat.

Az épületben kialakított fenntartható megoldások a felhasználói élmény szerves részét képezik. A bárkában a mennyezeti ventilátorok és ablakok lehetővé teszik a természetes szellőzést, a csarnok ívelt beton tetőformái napfényt csempésznek a belső térbe. A bárka ablakai segítik ezt a passzív napfény-megközelítést, miközben vizuálisan összekapcsolják az ANOHA-t a csarnok meglévő szerkezetével.

Alan Maskin, a tervezésért felelős igazgató így nyilatkozott a kiállításról:
"A világ minden tájáról származó kultúrákból több száz árvízmítosz létezik, és a legtöbbjük évezredekkel megelőzi az Ószövetséget. Ez a pusztítás és teremtés története - a gyorsan változó éghajlati helyzethez való alkalmazkodás - egyetemes. Mindenki, mindenhol, azonosulni tud ezekkel az aggodalmakkal, ahogyan bárki inspirálódhat arra, hogy a megoldás részese legyen". 

Tervező: Olson Kundig
Helyszín: Berlin, Németország
Terület: 43792 nm
Fotós: Hufton+Crow

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.