Fotók megtekintése

OpenBike, az ingyenesen letölthető és elkészíthető kerékpárterv

Zsofi / 2021-11-05
Ez a rétegelt lemezből készült kerékpár azzal a szándékkal készült, hogy minél több ember figyelmét a fenntarthatóságra irányítsa. A mindenki számára ingyenesen elérhető terv az "OpenBike" nevet kapta, és a nyilvánvaló problémák ellenére, amelyek egy rétegelt lemezből készült kerékpárral járnak, mégis megfizethető és könnyű alternatívát kínál azoknak, akik takarékosan akarnak élni, de ugyanakkor környezettudatosak is. 

A multidiszciplináris spanyol dizájnstúdió a városok szén-dioxid-kibocsátását szeretné csökkenteni azáltal, hogy az emberek kezébe adja a szükséges technológiát, ezért készítették el az OpenBike-ot úgy, hogy a 3D nyomtatáshoz készült fájlokat bárki letöltheti és elkészítheti a világon. A prototípust 2017 óta tökéletesítik, a végleges változatot bárki használhatja: az elemek tároló állványokat is tartalmaznak a könnyű szállíthatóságért, a konstrukció egyszerű, széles körben elérhető anyagokból készül, például rétegelt lemezből.


"Az OpenBike kiáltvány a fenntartható urbanizmusról, a városi közlekedésről, a megosztott gyártásról/tudásról, a közösségről és az erőforrások felelős felhasználásáról, amely egy olyan nem szennyező városi közlekedési eszköz, a kerékpár tervezésében materializálódik, amelyet saját használatra lehet gyártani". - mondta Raquel Ares és Iñaki Albistur építész.


A kerékpár legyártásához le kell tölteni a rajzokat a honlapjukról. Ezután a rajzokat el lehet vinni egy helyi műhelybe, ahol a CNC-gép rétegelt lemezből vágja ki a kerékpár testét, és 3D nyomtatással készítik el az olyan elemeket, mint a nyereg, az első kerékagy és a fogantyúk, amelyeket a rendelkezésre álló anyagok függvényében régi kerékpárokból is újrahasznosíthatunk.


Az OpenBike gyártási fájljai a Creative Commons 4.0 licenc alatt állnak, ami lehetővé teszi, hogy a terveket bárki a világon javítsa, módosítsa, legyártassa és újra megossza, így ez egy olyan bárki számára elérhető projekt, amely csak egyre jobb lesz. A nyílt tervezés ezen elvei alapján az Arquimaña a helyi erőforrások felhasználásával, de globális technikák és eszközök adaptálásával ösztönzi a további fejlesztést - így minden egyes kerékpár egy kicsit egyedi, lokalizált, de a jellemzők alapján globális szinten is méretezhető.


A cél az, hogy a polgárokat képessé tegyük arra, hogy a technológiát a szolgálatukba állítsák, illetve a helyi erőforrásokkal történő termelést helyezzék előtérbe, ami aktív és termelékeny városokat hoz létre, a jövőre nézve pedig ökológiai szempontból, a szén-dioxid-kibocsátás minimálisra csökkentésére törekedjenek. A projekt része a globális Fab City kezdeményezésnek, amely egy kihívás a városok számára, hogy 2054-re mindent, amit elfogyasztanak, saját maguk termeljenek.


A projekt valójában nem magáról a kerékpárról szól, hanem arról, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, hogyan járulhatnak hozzá egy jobb, fenntarthatóbb jövőhöz. 

A biciklihez szükséges fájlokat innen el is éred!

Tervező: dr: Arquimaña

Fenntartható csomagolás, a korallzátonyok védelméért

Az Uni fenntartható csomagolását és innovatív adagolóit Marc Atlan tervező készítette, aki számos luxusmárka megjelenéséért felelős, köztük a Commes des Garçons és a Prada csomagolásaiért. 

Építészet és modern művészet találkozása

Az épület két egymásra helyezett geometrikus térfogatból áll - az alsó háromszög alakú, a felső négyzet alakú. 

New Sources, több mint rönkszék

3D szkennelés, robotika és algoritmusok precíz összhangja alkotja ezt a természetes rönkszéket.