Fotók megtekintése

Fenntartható ülőalkalmatosságok a nagyvilágból

Zsofi / 2021-11-21
A bútorgyártás is egyre fontosabb lépéseket tesz a fenntarthatóság felé. A designerek folyamatosan kísérleteznek anyagokkal és technológiákkal a környezettudatos butorgyártás széleskörű alkalmazhatóságának érdekében. A fenntartható székek új generációja moduláris, egymásra rakható, minimális hulladék felhasználásával készül és természetesen tartós. 

 Yriö Kukkapuro: The Everyday Chair 2021

A finn tervező, Yrjö Kukkapuro összefogott a Spinnova anyaginnovációs specialistájával, hogy megalkossanak egy olyan fenntartható ülőalkalmatosságot, amelyet úgy terveztek, hogy egyesítse a távoli munkavégzés követelményeit egy társalgószék kényelmével. Az Everyday Chair a minimalizmus és a körkörösség elvén alapul. “Nem pazaroltam rá szűz természeti erőforrásokat, hanem korábbi projektjeimből megmaradt alkatrészeket használtam fel. A minimalizmus és a praktikusság a termék súlyában is megmutatkozik, amely mindössze 8 kg, így a széket könnyű mozgatni” - mondta Kukkapuro.  A szék textilelemei Spinnova szálból készültek, egy teljesen újrahasznosítható természetes szálból, amelyet vegyszerek nélkül hoztak létre, és amely a pamuténál lényegesen kisebb édesvíz- és CO2-lábnyommal büszkélkedhet. 


Sam Hecht és Kim Colin: T07 Sling társalgószék 

A fenntarthatóság terén élenjáró (és B-Corp minősítéssel rendelkező) márkák egyike, a Takt egy új, Sam Hecht és Kim Colin által tervezett széket dobott piacra. A "T07 Sling" társalgószéket a mai életmódunkra adott válaszként tervezték: Hecht és Colin figyelembe vették, hogyan ülnek és lazulnak az emberek otthon, ehhez igazították a tervezést, hogy egy olyan kényelmes társalgószéket hozzanak létre, amelyet könnyen felemelhetünk és mozgathatunk. Az egyszerű szék természetes vászon szövetből készült ülőfelülettel rendelkezik, amely függőágyszerűen lóg a két tömör tölgyfa oldal között. Bár a szék abban az értelemben minimalista, hogy minden formájának és részének funkcionális létjogosultsága van, mégis sajátos személyiséggel bír - mondja Nicolai de Gier, a Takt tervezési igazgatója. A márka összes termékéhez hasonlóan a "T07 Sling" is könnyen összeszerelhető, és rendelkezik az Európai Unió ökocímke tanúsítványával (amely garantálja a magas környezetvédelmi normákat): A Takt kiszámította, hogy a Sling (karfa nélküli modell) gyártása 17,1 kg CO2-e-t termel - ami mindössze 50 latte vagy 1,6 darab steaknek felel meg.


Tom Robinson: Evolve 

Tom Robinson a kiselejtezett szórakoztató elektronikai cikkek között kereste a 100 százalékban újrahasznosított műanyagot az "Evolve" székéhez. A végső anyagot a kiselejtezett berendezések összezúzásával, pelletre bontásával és erős műanyaglemezek olvasztásával állítják elő - ez az eljárás nem termel szén-dioxid-kibocsátást, tökéletesen alkalmas fenntartható bútorok előállítására. A műanyag lapokat megmunkálják bútorelemekké - Robinson esetében dominószerű elemekből, amelyeket összeillesztett a minimál dizájn létrehozásához. A szék egy imbuszkulcs segítségével össze- és szétszerelhető, így könnyen szállítható vagy tárolható. Ergonomikus és időjárásálló, így ideális beltéri és kültéri használatra. 



New Sources, több mint rönkszék

3D szkennelés, robotika és algoritmusok precíz összhangja alkotja ezt a természetes rönkszéket.

Aurelie Hoegy: légies rattan kollekció

A francia művész és tervező rajong a kortárs táncért és a fenntartható anyagokért, ebből a szerelemből fakadnak művészi alkotásai.

TAKT design, a kézműves technika találkozása a modern technológiával

A dán TAKT design márka bebizonyítja, hogy az ipari termelés és a hagyományos formatervezés nem ellentétes kifejezések egymással.