Fotók megtekintése

Csavarok, szögek és ragasztás nélkül készült irodaház Zürichben

Zsofi / 2021-11-22
Európában a japán építész, Shigeru Ban a metzi Centre Pompidou szabadon formált, hálószerű tetőszerkezetével hívta fel magára a figyelmet először. 2013-ban a Tamedia médiacsoport számára valósította meg első épületét Svájcban, egy újabb szenzációs faépítményt, ismét a svájci faépítészet nagyágyújával, Hermann Blumerrel együttműködve. A csavarok, szögek és ragasztók nélkül készült épület Zürich Aussersihl kerületében található.


Az ötemeletes irodaház magas színvonalú munkahelyeket biztosít a Tamedia médiacsoport, Svájc egyik vezető médiavállalatának mintegy 480 alkalmazottja számára.

Az  épület megjelenésében illeszkedik a környező házak magasságához. A manzárdtető és a nagy belmagasságú földszint szintén illeszkedik a környék építészeti jellegzetességeihez. Az épületet az üveghomlokzat ellenére egy nagyon különleges faszerkezet teszi összetéveszthetetlenné. Shigeru Ban a hagyományos japán építési módszerek és a modern építészet ötvözéséről ismert. A japán asztalosmunkához hasonlóan, amely a nagyfokú illesztési pontosságon alapul, és amelyet tisztán fakötések jellemeznek - más anyagok segítsége nélkül - itt is olyan tartószerkezetet használtak, amely ragasztó vagy kiegészítő acélmerevítések nélkül készült.


Összesen 2000 köbméternyi stájerországi lucfenyőt állítottak össze a helyszínen, előregyártott elemek formájában. A magas tűzvédelmi követelmények megakadályozták az egyes alkatrészek még filigránabb méretezését. Annak érdekében, hogy tűz esetén a teherhordó mag ne sérüljön meg, minden gerenda és oszlop nagyvonalúan lett kiszámítva.

Shigeru Ban innovatív épületével a Tamedia médiacsoport fenntartható módon kívánt hozzájárulni Zürich városának építészetéhez. A kettős homlokzat hőkiegyenlítőként és természetes szellőztető rendszerként működik, helyet biztosít a tárgyalóknak és társalgóknak. Az épületet gyakorlatilag CO2 kibocsátás nélkül lehet üzemeltetni. 

Tervező: Shigeru Ban Architects Europe, Paris
Helyszín: Zürich, Svájc
Képek: Didier Boy de La Tour

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.