Fotók megtekintése

Holzpur, a tömörfa építési rendszer

Zsofi / 2021-12-20
A svájci Alpnach közelében, egy kis ipari övezetben található a Seiler Linhart Architects által nemrég befejezett Küng Timber Construction székháza. Az épület nem csak irodaként, hanem a "Holzpur" vagy "Pure Wood" nevű tömörfa építési rendszer demonstrációs projektjeként is szolgál.


A Holzpur alapelemei hét réteg tömör, körülbelül 20 cm széles deszkákból készülnek. A deszkák úgynevezett "holdfából" készülnek, amelyet jellemzően karácsony táján és újhold előtt vágnak ki, amikor a fákban már szinte nincs víz. Ennek eredményeként a fa kevésbé hajlamos a zsugorodásra és a kártevőkkel szemben is ellenállóbb. 


A négyszintes épületben irodahelyiségek, a földszinten egy kávézó, a legfelső emeleten pedig egy kiállítótér található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a Holzpur-rendszerrel. Kívülről az épületet fakötések és kiugró erkélyek jellemzik, amelyek Svájc e régiójának hagyományos építészetét idézik.


Míg a homlokzat függesztett elemei tölgyfából készültek, magát az épületet durván fűrészelt lucfenyő deszkával burkolták. A homlokzati nyílások felett, a CNC géppel félhold alakúra megmunkált deszkák a “holdfára” utalnak, amelyből az épület készült.


A kétszintes előcsarnokban jobbra egy recepciós pult, balra pedig egy tárgyalóasztal található. Egy fából készült paravánon túl az első emeleti konferenciatermek a csarnok felé nyílnak, míg a lépcsőházat és a liftet magába foglaló betonmag szobrászati minőségben egyesíti a különböző szinteket. 


Tervező: Seiler Linhart Architects
Helyszín: Alpnach, Svájc
Fotós: Rasmus Norlander

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.