Fotók megtekintése

Testreszabható és fenntartható moduláris lakóegység

Zsofi / 2021-12-28
A 10 négyzetméteres lakóegység az AUAR moduláris rendszerével épült, amely a robotika és az automatizálás integrálásával kiváló minőségű, jól megtervezett, fenntartható és megfizethető árú lakótereket készít.


A Bristolban található modulházat egy csellista és egy nagybőgős rendelte meg, akik a helyet irodaként és próbastúdióként használják. Azért választották az AUAR rendszerét más megoldásokkal szemben, mert a lakóegységek könnyen testre szabhatóak, emellett jó hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek.


Az AUAR moduláris rendszere alapvetően fából készült elemekből áll, amelyeket előre gyártanak és szerelnek össze lakóegységekké. A gyártás során egy robot az építőanyagokat egyedi építőelemekké állítja össze, majd a blokkokat könnyen szállítható egységekbe rendezi. Ezeket az egységeket szállítják a helyszínre, ahol helyi mesteremberek szerelik össze.


A zenészeknek szánt lakóegység esetében az AUAR többféle tervet készített a délkeleti fekvésű telekre. A megfelelő terv kiválasztása után a blokkok előregyártása két hétig tartott, magát a lakóegységet pedig hét nap alatt építették fel helyi vállalkozók és mesteremberek. 


Az így létrejött egység zökkenőmentesen illeszkedik az ügyfél hátsó udvarába. A kis alapterület (10 négyzetméter) ellenére egy nagy, padlótól a mennyezetig érő nyílászáró biztosít kapcsolatot az ügyfél kertjével és tágas térélményt  hoz létre. Az íróasztal fölött elhelyezett tetőablak bőséges természetes fényt enged az építménybe. A fa mellett az összes további építőanyagot alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható tulajdonságaik miatt választották ki. Ezek közé tartozik a nem mérgező, újrahasznosítható EPDM tető (etilén-propilén-dién-monomer, a szintetikus műgumik egyik fajtája), a gumipadló és a papírcellulóz szigetelés.

Tervező: AUAR
Helyszín: Bristol, UK
Képek: NAARO

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.