Fotók megtekintése

Modern francia cirkusz

Zsofi / 2022-02-02
Domaine de Bayssan néven a dél-franciaországi Béziers-ben egy három rotundából álló épületegyüttest hoztak létre, amelyben egy színház, egy fogadóépület étteremmel és mellékhelyiségekkel, valamint egy amfiteátrum kapott helyet. Az új létesítmény a Sortie Ouest nevű kulturális komplexumot váltja fel, amely egykor három ponyvatetős sátorépületnek adott otthont és pazar szórakoztató programokat kínált. Az épületegyüttest a párizsi K Architectures iroda tervezte, két tulajdonosának, Karine Hermannak és Jérôme Sigwaltnak már volt tapasztalatuk a szimbolikusan összetett kulturális épületek terén. Tíz évvel ezelőtt például egy színházat terveztek St. Nazaire-ben.


Béziers-ben a nagy színházépület és a kisebb fogadóterem moduláris felépítésű. Az építészek szerint az épülethéjak fazettás kialakítása a cirkuszi sátrak grafikai mintázatán és a központi árbocoktól sugárirányban futó ponyvák varrásain alapul. Még a szabadtéri színpadot is a klasszikus amfiteátrum ihlette, külső falán a jellegzetes háromszög alakú motívumot veszi át.


A modern cirkuszi építészet már nem ponyvát, hanem főként faléceket, fémlemezeket és betont használ építő- és burkolóanyagként. Béziers-ben összesen 400 köbméter fát használtak fel a külső oldalon és 2550 négyzetméternyi faburkolatot a belső oldalon. A fogadóépület alsó háromszögei üvegezettek. A belső oldalról is hajtogatott falburkolat és más, a cirkusz világából származó díszítőelemek, mint például a sugárirányban felfüggesztett fényfüzérek, így láthatóvá válnak.


A köztér egy öreg fákkal borított parkba nyílik. Mint egy tipikus cirkuszi teremben, a tágas, nyitott terek a rendezvénytől és a kulturális programtól függően különböző elrendezésű lakókocsiknak, színpadoknak, fesztivál asztaloknak vagy rendezvénysátraknak adnak helyet. Délen mindhárom épület egy technikai udvarban egyesül. Hérault megye összesen 20 millió eurót költött a kulturális együttesre, amelynek kisugárzása mostantól messze túlmutat a cirkusz területén.

Tervező: K Architectures
Helyszín: Béziers, Franciország
Fotók: Sophie Oddo, Marc Dunile

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.