Fotók megtekintése

Előregyártott modulház az uruguayi fenyvesekben

Zsofi / 2022-02-03
A Casa Neptunia 40 percre található Montevideótól, Ciudad de la Costában. A megrendelők által elvárt magas színvonal, a szakképzett munkaerő hiánya és a projekt meredek helyszíne, arra ösztönözte a Fábrica de casas építészirodát, hogy előregyártott modulokból építsék meg az épületet. 

A meredek lejtésű terep és a fenyőfák jellegzetes tájképe volt a tervezés kiindulópontja. Ez vezetett ahhoz az ötlethez, hogy a házat a lejtőre helyezzék el, anélkül, hogy jelentősebb talajmunkát kelljen végezni. Az így kapott eredmény egy tökéletesen rejtett épület a fenyők között, amelyben úgy érezhetjük, hogy a lombkoronák közt járunk. A délről való megközelítés és az északról érkező napfény egész nap világos belsőtereket biztosít. 

A házat egyetlen tömegben alakították ki, egy nappalival, étkezővel és konyhával, két hálószobával és két fürdőszobával. A ház minden tere kettős tájolású, optimalizálva a napfényt és a természetes szellőzést. Az épület tervezése során fontos szempont volt, hogy az esztétikán túl biztonságos is legyen, ezért a házat trapézlemezzel burkolták, a nyílászárók elé függőleges lapacho oszlopokat helyeztek. E külső burkolatok tökéletes összhangban vannak az erdei környezettel, az épület észrevétlenül nyugszik a tájban. 

Tervező: Fábrica de casas
Helyszín: Neptunia, Uruguay
Fotós: Marcos Guiponi

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.