Fotók megtekintése

TAKT design, a kézműves technika találkozása a modern technológiával

Zsofi / 2022-02-14
A kézművesség, a kézzel készített design termékek ismét a figyelem középpontjában vannak. Ez a lassú termelési mód ellentétben áll a szezonális kollekciók és tömegtermékek globalizált, nagy sebességű, gyakran emberi érintést nélkülöző piacaival. A hitelességet és az átláthatóságot kínálva, a kézművesség azt az érzést kelti bennünk, hogy valaki nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy valami jót alkosson. Hogyan egyeztethetjük össze a kézművesség természetét a mai világunk gyorsaságával? Többek között erre a kérdésre ad választ a dán TAKT design márka.



Modern ipari termékek
Az etikus ipari termékek előállításának előfeltétele, hogy a kézművesség minden szinten jelen legyen. A modern ipari termelési módszerek rengeteg lehetőséget kínálnak a stabil és hatékony termelésre, de a kézművességet és a minőséget nehéz lehet felismerni ebben az összefüggésben. 


Az emberi kézből az “ipari kézbe”
A kézművességet az emberi kézből az ipari kézbe kell átültetni anélkül, hogy elveszítenénk alapvető tulajdonságait. Ez gondos gyártást, szakmai hozzáértést és az anyag iránti tiszteletet igényli. Az etikus kézműves gyártás alapja ma is a szakemberek sokéves tapasztalata és az anyag tulajdonságainak, lehetőségeinek és korlátainak mély megértése. Ez arról a sajátos kohézióról szól, amely akkor jön létre, amikor egy eszköz a kéz természetes meghosszabbításává válik.


Az ipari termelés a kézműves hagyományos eszközeinek természetes kiterjesztésének tekinthető, és a "modern kézművesség" akkor jön létre, amikor az ipari eszközöket gondosan alkalmazzák a költséges kézi folyamatok átvételére anélkül, hogy elveszítenék az anyagok iránti érzékenységet. Ez minden szinten jelentős tudást és rálátást igényel: a párbeszéd, a tervezési folyamat, a prototípus fejlesztés és a gyártási szakaszok között mind nagy jelentőséggel bírnak.


“Hiszünk abban, hogy forradalmi, fenntartható és átlátható módon több emberhez juttatjuk el a kiváló minőségű designt.
A TAKT úgy tekint a jövőbe, hogy a bútorokon messze túlmutató célokat tűztünk ki magunk elé. A társadalomnak új ötletekre van szüksége azzal kapcsolatban, hogyan lehet a minőségi árukat több ember számára elérhetővé tenni, és mindezt olyan ésszerű módon kell tennünk, amely nem befolyásolja hátrányosan a bolygó életét. Vállaljuk ezt a kihívást, miközben kifinomult dán bútorokat hozunk létre az emberek és a bolygó közös hasznára.”
- TAKT.


New Sources, több mint rönkszék

3D szkennelés, robotika és algoritmusok precíz összhangja alkotja ezt a természetes rönkszéket.

Aurelie Hoegy: légies rattan kollekció

A francia művész és tervező rajong a kortárs táncért és a fenntartható anyagokért, ebből a szerelemből fakadnak művészi alkotásai.

Lanoba Design, a bútorok új élete

A körkörös tervezés a fenntartható válasz a nagyüzemi bútorgyártásra.