Fotók megtekintése

Irodaház az erdőben

Zsofi / 2022-02-17
Az Anders Berensson Architects félig irodát, félig szabadtéri tárgyalótermet  tervezett a stockholmi Norra Djurgården királyi nemzeti parkban. A ház fagerendákból álló vázszerkezet, amelynek felső része falpanelekkel és üvegfalakkal határolt, az alsó része nyitott, így egy időjárástól védett szabadtéri teret hoztak létre.


Az épület egy meglévő irodaház bővítése, amely a svéd Lundhags ruha- és cipőipari vállalatnak ad otthont.  A nemzeti parkra való tekintettel, az építészek a lehető legkevesebb földmunkával járó építési módot választották, ezért a lejtős terepen faoszlopokon álló házat terveztek.


A ház felső része a meglévő épület formáját követi, enyhe dőlésszöggel. Az alsó rész a meglévő terep tetejére öntött beton amfiteátrum. A lejtőn álló alsó rész északon az út felé zárt, az erdő felé nyitott, míg a lejtő vége a szabadtéri színpad felé mutat.


Az elsődleges szerkezet ragasztott gerendákból és pillérekből készült, a “fakeretet” ezután vagy üvegablakokkal, vagy fapanelekkel töltötték ki.  A belső térben minden anyag fából készült: a mennyezet fenyőfa deszkából, a falak fenyő rétegelt lemezből. A tölgyfa padlóban rejtve vannak a villany és internet kábelek.


Az ablakokat a faoszlopokba és gerendákba marták, minden lámpát ugyanazzal a fával burkoltak, mint a mennyezetet. A legtöbb bútor az építkezésen megmaradt fából készült. Az asztalok ugyanabból a rétegelt lemezből készültek, mint a falburkolat. A székeket a Lundhags gyárból származó cipőbőrrel burkolták. Minden olyan részletet, amelyet acélból kellett megépíteni, feketére festettek, hogy kontrasztot alkosson a meleg fával.

Tervező: Anders Berensson Architects
Helyszín: Stockholm, Svédország
Fotós: Anders Berensson & Tom Öhlin

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.