Fotók megtekintése

Öko-üdülőhely Mexikó érintetlen partjainál

Zsofi / 2022-02-22
A biofilikus építészet szépsége abban rejlik, hogy a természet adja a tervrajzot. A sűrű lombozatú és durva terepviszonyokkal rendelkező környezetben a természetes táj integrálása segített kialakítani az épületek alaprajzát és az és szerkezeti formáját. Az Atelier Nomadic, egy rotterdami székhelyű, zöld építészetre szakosodott iroda tervezte a Playa Viva-t, egy faház stílusú villákból álló öko-üdülőhelyet.


Szokásuktól eltérően az Atelier Nomadicnak az utazásokat korlátozó világjárvány miatt online kellett találkoznia a Playa Viva mögött álló megrendelővel. Az építészek ezekből a virtuális műhelymunkákból kiindulva képzelték el a Playa Viva szerkezeti formáját úgy, hogy az egy Mobula Ray (ördögrája) hajlított szárnyait utánozza, amely megszokott, ugyanakkor lenyűgöző látvány Mexikó partjainál. A hiperbolikus paraboloid alakú tető, amely úgy működik, mint egy óriási esernyő, teljes védelmet nyújt a tűző nap és a heves esőzések ellen. Az ellenkező oldalon minden egyes faház-villa fából készült cölöpökön áll, amelyek a nagyobb bambuszlakásokat támasztják alá.


A Guadua bambusz gyors regenerálódási folyamata miatt került kiválasztásra, és a villa fő lakóterének, tetőszerkezetének, homlokzati lamelláinak és mennyezetének építéséhez is ezt használták. A fő lakótérben található a hálószoba és az óceánra nyíló zavartalan kilátás, miközben a bambusz lamellákon keresztül szellőzik a tér. A padlóburkolathoz mindegyik épületben Cumaru fát választottak. A melléképületekben az Atelier Nomadic a fürdőszobát és további hálóhelyiségeket, illetve egy társalgót helyezett el.


A Playa Viva öko-üdülőhely vonzerejének és küldetésének részeként minden egyes villa teljesen önfenntartó, a nap energiáját használja minden szolgáltatás működtetéséhez. A helyi közösséggel szorosan együttműködve a Playa Viva támogatja a helyiek egészségügyi és oktatási szolgáltatásait, a környező földterületek helyreállítását és a La Tortuga Viva teknősmentő szervezetet.


Tervező: dr: Atelier Nomadic
Helyszín: Mexikó, Juluchuca
Fotós: Kevin Steele

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.