"/>
Fotók megtekintése

Előregyártott passzívház Kaliforniában

Zsofi / 2022-06-02
A CLT Passive House névre hallgató épület egy meglévő, 1920-as évekbeli kaliforniai klasszikus “bungaló”  bővítéseként jött létre. A betti&knut architecture egy olyan önfenntartó szerkezetet tervezett, amely mind a kivitelezést, mind az épület energiafelhasználását tekintve a hatékonyság megtestesítője.


A CLT Passive House ahelyett, hogy a meglévő struktúrára épülne rá, önálló, zárt egységként igazodik ahhoz. A CLT-technológia optimális légzárást, fenntartható anyaghasználatot és jelentősen rövidebb építési időt biztosított. A betti&knut architecture a homlokzaton helyben beszerzett faanyagot használt, hogy az épület az idő múlásával szürkévé és patinássá váljon, ezáltal eggyé váljon a környező tájjal.


A különálló szerkezet építésére vonatkozó döntés a CLT-rendszerrel kapcsolatos kísérleti kíváncsiságból született, valamint abból a célből, hogy a forma átvegyen valamennyit a táj jellegéből. Az épületet a meglévő fák köré tervezték, hogy érintetlenül hagyhassák a tájat. Azzal, hogy természetes anyagot választottak a szerkezet burkolataként, az otthon szervesen illeszkedik környezetébe. 


Az alsó szinten a nappali, az étkező és a konyha a teraszra nyílik, ami a kerttel való kapcsolatot erősíti. A csendesebb és visszavonulósabb jellegű helyiségek az emeleten találhatóak, ahol egy félemeleten egy külön erre a célra kialakított dolgozószoba kapott helyet. Azáltal, hogy a technológiának köszönhetően kevesebb időt kell az építkezéssel tölteni, illetve az elemek előregyártásával csökken a gyártási hulladék, hatékonyabban lehet építkezni. A CLT Passive House paneljeit Ausztriában gyártották, majd a szerkezet helyszíni szerelése körülbelül egy hetet vett igénybe.

Tervező: betti&knut architecture
Helyszín: Kalifornia, USA
Fotós: Hao Quan Cai & Sallie Moffatt

Tiny house behúzható tetővel

A szállítás idejére a tiny house teteje leengedhető, majd a kívánt helyszínre érkezve felemelhető, így a ház használata közben nagyobb belmagasság jön létre.

Osztrák tanya modern köntösben

Hagyományos osztrák faépítésű vidéki otthon, amely egy régi, időjárás által megrongált épület helyén született újjá.

Légies otthon skandináv kőszirteken

Minimális költségvetésből készült skandináv otthon a zord stockholmi szigetvilágban.