Fotók megtekintése

Tradicionális ausztrál építészet újragondolva

Zsofi / 2022-06-13
A 230 méter hosszú, döngölt földfal egy homokdűne szélén kanyarog, és tizenkét földdel borított lakóházat zár körül, amelyeket azért hoztak létre, hogy rövidtávú szállást biztosítsanak egy szarvasmarha legelőn.  


A 450 mm vastag, döngölt földből készült homlokzattal, valamint a tetőt alkotó homokdűnével a lakóházak a lehető legjobb hőtömeggel rendelkeznek, így a szubtrópusi éghajlat ellenére természetes módon hűvösek maradnak. A döngölt földfal a területet meghatározó, vasban gazdag, homokos agyagból, illetve a szomszédos folyóból nyert kavicsból és a helyi fúrásból származó vízből áll össze. 

A szálláshely kialakítása a távoli észak-nyugat-ausztráliai építészet új megközelítését képviseli, távolodva az elterjedt hullámlemezzel burkolt menedékektől egy természetes hűtésű építészeti megoldás felé.

Díjak: 
2016 - Az UNESCO által támogatott TERRA-díj, Collective Housing Category, győztes
2016 - Australian Institute of Architects,Western Australian Awards, döntős

Tervező: Luigi Rosselli
Helyszín: Ausztrália
Fotós: Edward Birch

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.