Fotók megtekintése

Osztrák tanya modern köntösben

Zsofi / 2023-03-10
A ház egy erdő szélén, egy kis fennsíkon található Weiler felett, a falu központján kívül, egy meredek út végén. A környéken az évszázadok során csak egy maroknyi földműves telepedett le, az itt élők alapvetően fát használtak és használnak a mai napig tanyáik építéséhez.


Az új ház egy régi épületet váltott fel, amelyet az évek során a szél és az időjárás súlyosan megrongált, ezért nem lehetett már megmenteni. A tervezés során az elsődleges kihívást az jelentette, hogy az előző épület által meghatározott építési tömegre vonatkozó korlátozásokat be kell tartani. 


A négy hálószobás otthon pincével, hobbiszobával, műszaki és tárolóhelyiségekkel, valamint egy 3 autó számára kialakított garázzsal rendelkezik. A lakószobák két szintet foglalnak el a ház homlokzati oldalán a Rajna völgyére nézve. Belül egy keskeny lépcső vezet az emeleten fekvő nappaliba, a ház szívébe.


A tágas, nyitott térben egy dolgozó, a nappalibútorok és egy kandalló kapott helyet. A fény három nagy, kör alakú ablakon keresztül jut be a helyiségbe, mindegyik ablak más-más égtáj felé néz, amelyeken keresztül a környező festői környezet elevenedik meg a szobában: a hegy, a völgy és az erdő. 


A ház két építési módot ötvöz, az alsó szint betonból, a felső szint pedig korszerű fa vázszerkezetből készült.
Az építési időt az előregyártott fa szerkezeti elemek használatával jelentősen lerövidítették. Belül a padlóhoz kezeletlen tölgyet, a bútorokhoz csiszolt, pácolt tölgyet, a nyitott kandallóhoz pedig kezelt helyben beszerzett homokkövet használtak.


A felső emeleten a homlokzaton a lekerekített fa zsindelyes burkolat és három nagy, kör alakú ablak kölcsönöz egyedi megjelenést a háznak. A ház külső megjelenésében a vörösfenyő és a réz dominál, mindkét anyag természetes patinát kap majd az idő múlásával. 



Tervező: Innauer-Matt Architekten
Helyszín: Ausztria

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.