Fotók megtekintése

Tiny house behúzható tetővel

Zsofi / 2023-03-14
A Brook fantázianévre keresztelt tiny house a Melbourne és Adelaide között fekvő festői ausztrál vidéken található. Ablakai a Moyne folyóra, buja legelőkre és az időnként elhaladó tehenekre néznek.


A tervezés során a kiindulópont egy teherautó pótkocsijának mérete volt, a tulajdonosok egy szállítható otthont szerettek volna, amely elfér a villanyvezetékek alatt. Szintén fontos szempont volt, hogy amennyire lehetséges, a tér nagyvonalúnak és nyitottnak tűnjön. A megoldás egy teleszkópos vázszerkezet lett, behúzható tetővel és fogaskerék-rendszerrel, amellyel a szállítás idejére le tudják engedni a tetőt. A kívánt helyszínre érkezve a tető felemelhető, így a ház használata közben nagyobb belmagasság jön létre.


Az anyagok kiválasztását a vidéki környezet inspirálta. A rozsdás, vörös farmházak és az időjárás által megtépázott tengerparti épületek alkotta tájba illeszkedve, a Brook helyben beszerzett, vagy újrahasznosított elemekből áll. A külső burkolat helyben kivágott fából készült. Ahogy a szél és az eső miatt az épület szürkül, úgy hasonlít majd egyre jobban egy erdei kunyhóra, amely az oxidálódó rézzel kiegészülve fokozatosan beleolvad a tájba. 


A padlótól a mennyezetig érő ablakok miatt az épületet nappal természetes fény árasztja el, ezért a belső térben a választott anyagok a sötét tónusok ellenére meleg hatást keltenek.  A fürdőszobát helyi vulkanikus kőzet borítja. A bejárati lépcső és a deszkák szintén újrahasznosítottak, a közeli tehénvályúkból és egy elhagyott sertésólból származnak.

Tervező: small.
Helyszín: Rosebrook, Ausztrália
Fotós: Derek Swalwell

Tradicionális tengerparti nyaralóépület Új-Zélandon

A 105 négyzetméteres ház egy új-zélandi hagyományos "bach", vagyis tengerparti nyaralóépület újraértelmezése. 

Légies otthon Svédországban

Légies megjelenés, hatalmas üveghomlokzat és a ház folytatásaként megvalósított kültéri terasz adnak egyedi karaktert ennek a svédországi otthonnak.

Egy építész otthona Kanadában

A külső megjelenésében egyszerű, fa borítású kocka két szintet rejt magában, amely közösségi térként és egy család otthonaként funkcionál.